5 Tips Mengandung dengan Pantas

Jika suami isteri sedang berusaha mendapatkan anak, kami ingin kongsikan 6 tips untuk mengandung dengan pantas. Di sini 5 tips untuk mengandung dengan pantas:

1- Sentiasa seimbangkan berat badan yang sihat
Minimum 22% body fat atau lemak badan diperlukan untuk mengeluarkan telur (ovum) secara normal dan menyokong kehamilan. Tetapi, berat badan berlebihan secara tidak langsung boleh mengubah hormon dan menghalang pengeluaran telur (ovum) secara tidak normal. Jadi, selaraskan keseimbangan berat badan anda.

2- Makan dengan betul
Nutrisi yang baik dan mencukupi diperlukan terutama amat penting semasa anda berusaha untuk mengandung. Anda perlukan banyak vitamin dan mineral untuk memudahkan berlaku kehamilan.

3- Berhenti Merokok!
Sekiranya anda seorang perokok, sila berhenti. Merokok boleh menyebabkan keguguran awal, kelahiran bayi kurang berat badan dan lain lagi masalah. Yang pastinya ia tidak baik untuk anda.

4- Ketahui kitaran anda
Tahu dan pastikan bila kitaran anda, hari sebelum, semasa dan selepas melakukan perhubungan suami isteri. Masa adalah amat penting. 

5- Elakkan menggunakan pelincir semasa melakukan persetubuhan
Pelincir akan membuat halangan tambahan kepada sperma. Sperma sudah tersedia halangan untuk menuju kepada telur (ovum). Jadi, halangan tambahan wujud tidak akan membantu. Tambahan pula, kebanyakan pelincir boleh merosakkan atau memusnahkan sperma. 

Yang penting, jangan stress atau tertekan untuk hamil dengan pantas. Relaksss... dan enjoy masa bersama pasangan anda. Sambil tu, amalkan Ramuan Taufiq, ia membantu menguatkan tenaga batin suami dan isteri dan juga membantu isteri lebih cenderung untuk hamil dengan cepat.


Share this article

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *